Porc helyreállítása


derékfájdalom otthoni kezelése

Boross György A térd porc helyreállítása ízület, mert kétféle porc is található benne. A páciensek nagy része ezt nem tudja.

csípőreuma tünetei és kezelése

A pontos válaszhoz természetesen az orvosi teszteken túl röntgenfelvétel és esetleg ultrahang, vagy mr-vizsgálat is szükséges lehet. Az ízületet alkotó combcsont, porc helyreállítása végét és térdkalács belső felszínét sima felületű, fényes porc borítja, ezenkívül a combcsont és a lábszárcsont között a térd külső és belső oldalán is egy félhold alakú, lapos az előbbitől eltérő szövettani szerkezetű, úgynevezett rostos porc, latinul meniscus található.

helyreállítási ízületi regeneráció

Ennek a szakadására, berepedésére a terjedt el a köznyelvben a fent leírt kifejezés. Ma már az ilyen sérüléseket, problémákat artroszkópos módszerrel operáljuk, és a megoldás a leszakadt rész eltávolításából, bizonyos esetekben visszavarrásából áll. A helyreállítás, illetve a szabadon mozgó, és néha elakadó leszakadt darab eltávolítása azért is fontos, mert ezek a rostos alkatrészek a térd stabilitásában nagy szerepet játszanak, kiegyenlítik a combcsont és a lábszárcsont ízületi sugara közti különbséget.

artrózis méhcsípés-kezelés

A csontok végén lévő üvegporccal is lehetnek problémák: ha baleset, sérülés következtében, elhasználódástól vagy egyéb okból porc helyreállítása, egyre fokozódó fájdalmat okoz. Enyhébb esetekben gyógyszeres, gyulladáscsökkentő porc helyreállítása porcképző kúrával, fizikoterápiával kezeljük, ha viszont a kopás már a porc legnagyobb részét elpusztította, térdprotézis beültetésére van szükség.

Akár a rostos, akár az üvegporc okozza a térdpanaszokat, a legjobb gyógyulási esély az időben megkezdett kezeléstől várható.

térdfájdalom serdülőknél

Ezek is érdekelhetik.