Térdízületi kórtörténet


Az ízületi gyulladás depresszióhoz vezethet OK. Eleinte mindig konzervatív, azaz nem műtétes kezelést kezdünk térdarthrosisos betegeknél, amely csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgásokat és lassítja az ízület további pusztulását. Sok beteg, akiknél a konzervatív kezelés hatástalan, vagy a porckopás igen előrehaladt utolsó lehetőségként térdízületi protézis beültetésben részesül.

Alaposan átgondolandó döntés mindkét fél részéről A protézis beültetés komoly döntés a beteg, a beteg családja, de a kezelő orvos részéről egyaránt.

Térdprotézis: legfontosabb cél a fájdalomcsillapítás

A döntés meghozatala előtt célszerű átgondolni, vajon térdízületi kórtörténet olyan súlyos a térdfájdalom, hogy korlátozza a mindennapi aktivitást vagy azért elviselhető. Súlyosabb a betegség, ha pihenés közben is jelentkeznek a panaszok, térdízületi kórtörténet térdduzzanat jelentkezik, amely nem múlik el a gyógyszeres kezelés hatására. Torzulhat a láb formája is, kialakulhat térd deformitás X-láb, vagy O-láb jelenség. Elképzelhető, hogy hatástalanok a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító gyógyszerek illetve bármely egyéb konzervatív terápia.

Amennyiben az előbbi állítások alapján a páciens úgy érzi, hogy betegsége nagyban korlátozza őt a mindennapi életben, úgy vélhetően a térdprotézis beültetés elkerülhetetlen.

A csípőfájdalom kivizsgálása

A kezelőorvosnak más szempontokat is figyelembe kell venni. A térdprotézisre váró betegek legtöbbje 60 és 80 év között van, de a protézis beültetésnek fiatalabb és idősebb korban is lehet jó eredménye.

deformáló artrózis kezelési diagnózis

Minden beteggel részletesen át kell beszélni, hogy valóban a térdprotézis-e a legjobb megoldás panaszaira. Az ortopéd sebész ezenkívül áttekinti a kórtörténetet, a páciens általános egészségi állapotát, a térdfájdalmak súlyosságát.

Az orvosi vizsgálat során megvizsgálja a térdmozgások beszűkülését, a térd stabilitását, a térd körüli izmok erejét és a térd tengelyeltéréseit. Az orvosi diagnózist röntgen felvétel segítségével támasztják alá.

az ujjízület mozgásának helyreállítása

Reális elvárásokat kell támasztani térdízületi kórtörténet műtéttel szemben Egy térdprotézisre váró beteg számára kiemelkedően fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mit is várhat a protézis beültetéstől.

A műtét legfontosabb célja a fájdalom csillapítása és a térdfunkció javítása, de bizonyos korlátokat be kell tartani a protézis beültetése után is: az implantátum nem teszi gazdáját szuper erővel bíró robotemberré.

A legnagyobb gondossággal végzett beavatkozás mellett is előfordulhat, hogy a protézis évekkel a beültetést térdízületi kórtörténet kilazul és ki kell cserélni illetve a legtökéletesebb technikával elvégzett protézisműtétnek is lehetnek szövődményei.

A térdfájdalom 4 leggyakoribb oka

A térdprotézis beültetésen átesett betegek túlnyomó többsége elégedett a beavatkozással. Általában drámai fájdalom csökkenésről és a mindennapi tevékenységük könnyebb elvégzéséről számolnak be.

könyökízület fájdalom

Pácienseinknek azt tanácsoljuk, hogy a műtétet követően a javasolt megterhelés ne haladja meg a séta, az úszás, az autóvezetés, a könnyebb kirándulás, a kényelmes kerékpározás, a mértékletes táncolás vagy a normális lépcsőjárás szintjét. Nem szabad a térdet nagyon megterhelni hosszas gyaloglással, túrázással, sízéssel, tenisszel, step aerobikkal vagy erőteljes kerékpározással.

  • Okai között számon tartjuk az elhízást, a túlterhelést, a sportolás közben szerzett sérüléseket és a baleseti eredetű elváltozásokat egyaránt.
  • Fájdalom az ujjak ízületeiben alvás után
  • Deformáló artrózis az 1. fokozatú kezelés során

Kifejezetten káros a térdprotézises betegeknek a kocogás, a futás, tiltottak a kontakt sportok és az ugrósportok is. Ritka a szövődmények A térdprotézis beültetés súlyos szövődményei ritkák, az esetek kevesebb mint két százalékánál alakul ki fertőzés.

Ha mégis fellép, a legtöbb esetben sajnos a protézis eltávolítására és néhány hetes várakozást követő újra beültetésére kényszerülünk. Manapság megelőző kezelések hatására már ritkábban, de előfordulhat trombózis érrögképőződés kialakulása az alsó végtag területén, amely hosszas injekciós és gyógyszeres kezelést von térdízületi kórtörténet után.

  • Szerző: Dr.
  • Ízület megsemmisül, mint kezelni
  • Tabletták a gerinc és az ízületek fájdalmához

A trombózis elkerülése céljából igen fontos a műtét után a lábak rendszeres felpolcolása, a keringésjavító térdízületi kórtörténet végzése, kompressziós harisnyák viselése és vérhígító gyógyszeres kezelés alkalmazása.

Terebessy Tamás.