Ásványvíz kezelésben, A mindentudó víz
Palackozott vizek A palackozott vizek élelmiszernek számítanak. Eredetük és összetételük szerint az előírások különböző kategóriákba sorolják őket, megkülönböztetve a természetes ásványvizeket, a forrásvizeket, az ivóvizeket és az ásványi anyagokkal dúsított ivóvizeket.
A vizeket legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják. Európában a nemkívánatos kémiai és mikrobiológiai szennyeződések eltávolítása céljából kezelhető. Természetes víz forrásvíz, ásványvíz : föld alatti forrásból nyert, eredeti mikrobiológiai tisztaságú víz, ami fizikai szűrésen, vaseltávolításon kívül más kezelésen nem esett át. Az eredeti ásványi összetételt megváltoztató kezelés nem alkalmazható.
Természetes, szén-dioxid-tartalmú ásványvíz: természetes ásványvíz, ami megfelelő kezelés és palackozás után az eredeti ásványvízzel azonos mennyiségű szén-dioxidot tartalmaz.
Szén-dioxiddal dúsított ásványvíz: természetes ásványvíz, ami megfelelő kezelés és palackozás után külső forrásból hozzáadott szén-dioxidot tartalmaz. A legtöbb élelmiszerhez hasonlóan ásványvíz kezelésben ivóvíz sem steril.
A palackozott vízben a természetben előforduló mikroorganizmusokon kívül a technológiai folyamatban bekerült mikroorganizmusokat találunk. A víz eredeti elsődleges, autochton mikrobaszáma függ a forrástól, a rétegektől, amelyeken keresztül a felszínre jut, az ásványianyag- és oxigéntartalomtól. A víz mikroorganizmusai általában aerobok és pszichrotrófok, jellemzőjük, hogy a szaporodáshoz kevés nitrogént és más szerves anyagot igényelnek.
Köztük ásványvíz kezelésben baktérium található, főleg Gram-negatív nemzetségek tagjai, mint az enterobaktériumok, a pszeudomonászok, a flavobaktériumok, az Alcaligenes és az Acinetobacter fajok, a Ásványvíz kezelésben [főleg kokkusz alakúak Micrococcus,Staphylococcus, Enterococcus ], továbbá korineform és spórás baktériumok.
Ha szennyeződés nem éri a vizeket, kórokozóktól mentesek. A fekáliás eredetű szennyeződés, amelyben baktériumokat, vírusokat és parazitákat egyaránt izoláltak, a megbetegedések leggyakoribb okozója az ivóvízben 8.