Térdízület bemelegítés


A futás előnyeit senkinek sem kell bemutatni: erősíti az izmokat, növeli az erőnlétet, javítja a légzést és a keringést, szükség esetén segít csökkenteni vagy szinten tartani a testsúlyt, oldja a stresszt, elősegíti a jó alvást, és még hosszan sorolhatnánk.

fájó és pattanó térdízületek, mint hogy kezeljék

A futás azonban árthat is a térdnek, térdfájdalom és duzzanat alakulhat ki, ha nem megfelelő technikával, fokozatossággal, megfelelő talajon, illetve cipőben futunk. A térdízületi porc térdízület bemelegítés, kopása, illetve súlyosabb esetben a térd artrózisa fele olyan gyakori a rendszeresen futóknál, mint térdízület bemelegítés azoknál, akik nem végeznek intenzív mozgást.

Köztudott az is, hogy a futás ízületi kopás szempontjából kíméletesebb, mint például a futball vagy a súlyemelés, ahol gyakoribb az artrózis.

jótékony kenőcsök az ízületek számára

Kutatók ezt a különbséget annak tulajdonítják, hogy a futás közben több szinoviális, ízületi folyadék termelődik, ami mintegy keni, védi, tisztítja és táplálja a porc szövetét. Ráadásul a futás egyenletesen terheli a térdízületet, erősíti a lábizmokat, miközben a futó nincs kitéve térdízület bemelegítés gyakori irányváltások okozta sérüléseknek sem.

miért fáj a könyök- és térdízületek

Amikor valóban árthat a futás A futás jelentősen terheli az ízületeket, különösen a térdet, a bokát és a lábfejet. A futók legalább kétharmada szenvedett már el élete során fájdalommal, duzzanattal járó térdsérülést.

  • A nyugalmi állapotból a terhelésre bemelegítő mozgással készíthető fel a sportoló teste és lelke is.
  • A láb ízületeinek gyulladásának okai
  • A csípőízület bursitisz tünetei és kezelése

Ezt azonban nem a futás, mint mozgásforma jellegzetességei okozzák, hanem sokkal inkább azok a hibák, amelyeket a futók elkövethetnek. Bizony, árthat a futás, ha nem megfelelő bemelegítés után, ha nem arra alkalmas cipőben, ha rugalmatlan talajon például betonon végezzük, vagy ha térdízület bemelegítés tartjuk be a fokozatosság elvét, térdízület bemelegítés állítunk össze személyre szabott, betartható edzésprogramot. Nagyon fontos, hogy felfigyeljünk azokra a jelekre, amelyek valamilyen eltérésre, a láb kiegyensúlyozatlan súlyeloszlására, egyenlőtlen terhelésére utalnak, például boka- vagy harántsüllyedésre, esetleg a két láb közötti hosszeltérésre.

Mi állhat a térdfájdalom hátterében? Így előzze meg vagy kezelje a problémát! A térdfájdalom lehetséges okai — A kiváltó ok bármi rendellenesség lehet a térdízületben, de természetesen a környező ízületekből is eredhet a panasz boka, csípő-medence. Konkrétan a térdízület akkor ad jelzést, ha traumás esemény éri — mondja Rajnay Kata gyógytornász.

Ezeket tanácsos minél előbb kezelni, gyógyászati segédeszközzel korrigálni — és nem csak a futók esetében! Az is fontos, hogy, amennyiben fájdalmat, duzzanatot észlelünk, azokat vegyük komolyan!

állatkert vip közös krém

Első lépésként érdemes ilyenkor az edzés intenzitását csökkenteni, esetleg néhány napot kihagyni az edzésekből. Amennyiben nem történik javulás, vagy a tünetek ismét jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

ízületek fájnak, kezelik a veséket

Az ismétlődő jelleggel, krónikusan túlterhelt ízületben ugyanis létrejöhetnek nehezen kezelhető túlterheléses betegségek, vagy elindulhatnak nehezen visszafordítható elváltozások. Tippek a térdsérülések megelőzéséhez Ne csak fusson!

derékfájás a térdízületben

Legalább hetente egyszer szánjon időt más jellegű, a teljes izomrendszerét átmozgató, erősítő mozgásra is. Fontos az edzéssel terhelt térdízület bezárása rugalmasságának megőrzése, az izmok passzív nyújtása, stretchingje.

Ízületi fájdalom

Forduljon szakemberhez! Az egyéni edzésterv összeállításához kérjen tanácsot személyi edzőtől, gyógytornásztól, szakorvostól!

Lassan, fokozatosan haladjon! Kerülje a túlerőltetést, arányosan emelje az edzések idejét és a megtett távot!

Mi állhat a térdfájdalom hátterében? Így előzze meg vagy kezelje a problémát!

Biztosítsa két edzés között a megfelelő pihenőidőt szervezete számára! Szerezzen be jó futócipőt!

  1. felsomatraiskola.hu - Térdsérülés ellen: így erősíthető a térdízület
  2. Térdízület bemelegítése - Zsuzsiedzo

A speciálisan futásra fejlesztett, a lábára tökéletesen illeszkedő cipő támasztja, védi a lábát, viselése csökkentheti a sérülésveszélyt.

Ne maradjon el a bemelegítés és a nyújtás!

Amikor jelez a térd Térdfájdalom életkortól és életmódtól függően bárkinél kialakulhat, és arra figyelmeztet, hogy érdemes komolyan odafigyelnünk a porcaink épségére. A jelentős terhelés miatt ugyanis a csípő mellett a térd van leginkább kitéve a porckopás kockázatának. Miért olyan sérülékenyek a térdízület porcai? A térd a legnagyobb, legkomplexebb felépítésű  ízületünk.

Edzés előtt az izmok felkészítése, bemelegítése, térdízület bemelegítés utána a levezető nyújtás segít a sérülések elkerülésében. Táplálkozzon megfelelően!

  • Állandóan észreveszitek a kellemetlen hangot, miközben leguggoltok vagy lépcsőztök?
  • Hogyan lehet megkülönböztetni a duzzanatot az ízületi gyulladástól
  • Fájdalom volt a csípőízületben járás közben

A futáshoz egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, elegendő mg kalciumbevitelre is szükség van.